Ciasto Reni (bez pieczenia)

Na pierwszy ogień rzucamy ciasto od Pani Teresy Malec, naszej mieszkanki z ulicy Wandy.

Bardzo dziękujemy za ten przepis i jednocześnie zachęcamy resztę naszych mieszkańców do publikowania swoich dokonań na łamach naszej gazety.

Ciasto Reni (bez pieczenia)

Spód:

  • Ok 15 dkg herbatników
  • ½ kostki masła

Ciastka zmielić, masło rozpuścić, po czym wlać je do zmielonych ciastek i dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do blachy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna, po czym wstawić do lodówki na pół godziny.

Masa serowa – śmietanowa:

  • 50 dkg serka mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • Cukier puder – do smaku
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • Podłużne biszkopty

Śmietanę ubić na sztywno – dodając cukier i śmietanfixy. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe (lub ręcznie) i do śmietany dodawać partami serek mascarpone – tylko do połączenia się składników. Wyłożyć powstałą masę na spód ciastek, wyrównać, a na wierzchu ułożyć biszkopty, lekko je dociskając. Całość wstawić ponownie do lodówki.

Mus owocowy:

  • Truskawki lub maliny
  • 3 galaretki (o takim smaku, jak owoce)

Owoce zblendować tak, żeby było ok 1 litra i uzupełnić 400 ml gorącej wody. Do masy wsypać galaretki i dokładnie wymieszać (jeżeli mus jest za zimny, należy trochę go podgrzać, aby galaretki dobrze się rozpuściły). Całość odstawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać na powstałe wcześniej ciasto.

I gotowe! Smacznego